Το Puff Puff είναι αυτό το σπογγώδες, τηγανητό, σφαιρικό σνακ που προέρχεται από τη Νιγηρία. Είναι ένα αφρικανικό επιδόρπιο που τρώγεται σε πολλές αφρικανικές χώρες. Αυτή είναι η συνταγή που ακολουθήσαμε για να φτιάξουμε το Guinean Puff Puff.
Συστατικά
Για περίπου 25 μπάλες Puff Puff, στο μέγεθος της παραπάνω φωτογραφίας, θα χρειαστείτε:
- 2 φλιτζάνια (250 g) απλό αλεύρι
- 2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά (αυτή που χρησιμοποιείται στο ψήσιμο του ψωμιού)
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο
- ½ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
- 3 πρέζες αλάτι (για ανάμειξη)
- Φυτικό λάδι (για το τηγάνισμα)
Οδηγίες
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλεσμένο μοσχοκάρυδο, τη μαγιά άχνη, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατέψτε όλα αυτά μαζί.
- Προσθέστε νερό σε μικρές ποσότητες και ανακατέψτε τα πάντα με το χέρι μέχρι να έχετε ένα καλό μείγμα από όλα τα υλικά. Προσθέστε τη μαγιά που ανακατέψατε με ζεστό νερό εάν υπάρχει.
- Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό για να ανακατέψετε τα υλικά των puff puff, αν θέλετε να φουσκώσει πιο γρήγορα. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι το κουρκούτι να γίνει λείο αλλά όχι πολύ νερουλό για να ρέει από το κουτάλι. Το μείγμα πρέπει να είναι πολύ πιο πηχτό από το κουρκούτι για τηγανίτες.
- Σκεπάζετε το μπολ με αλουμινόχαρτο και φροντίζετε να είναι αεροστεγές πιέζοντας τις άκρες του μπολ. Αφήστε το να φουσκώσει για περίπου 45 λεπτά.
- Όταν είναι εντάξει για τηγάνισμα, το κουρκούτι Puff Puff θα πρέπει να έχει αυξηθεί σε ποσότητα και θα έχει μερικές φυσαλίδες αέρα. Ρίξτε λίγο λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα και αφήστε το να ζεσταθεί. Δεν συνιστάται η χρήση φριτέζας για Puff Puff λόγω του διχτυού, αλλά αν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε, ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 170°C.
- Δοκιμάστε ότι το λάδι είναι αρκετά ζεστό βάζοντας μια σταγόνα βούτυρο στο λάδι. Αν ¨τσιτσιρίσει¨ και ανέβει στην επιφάνεια του λαδιού, τότε το λάδι είναι αρκετά ζεστό. Εάν το λάδι δεν είναι αρκετά ζεστό, το κουρκούτι θα κατέβει στον πάτο του λαδιού και θα μείνει εκεί. Όταν το λάδι είναι αρκετά ζεστό, ρίξτε λίγο κουρκούτι στο λάδι με το χέρι σας πιέζοντας το κουρκούτι να βγει από τον αντίχειρά σας και δείκτη.
- Θα πρέπει να δείτε το βίντεο για αυτήν την τεχνική, καθώς αυτό θα κάνει το Puff Puff σας να έχει σχεδόν τέλειο σφαιρικό σχήμα. Βάλτε περισσότερες μεζούρες από το βούτυρο, όσο το επιτρέπει ο χώρος στο τηγάνι χωρίς υπερβολικό συνωστισμό.
- Μόλις ροδίσει η κάτω πλευρά του, αναποδογυρίστε τη μπάλα έτσι ώστε να τηγανιστεί και η πάνω πλευρά. Όταν και οι δύο πλευρές ροδίσουν, βγάλτε τα και βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι. Εάν θέλετε να μειώσετε το λάδι στο Puff Puff σας όσο το δυνατόν περισσότερο, τότε στρώστε το κόσκινο σας με χαρτί κουζίνας. Οι χαρτοπετσέτες βοηθούν στην απομάκρυνση της περίσσειας λαδιού τους.
Έτσι φτιάχνεται το Puff Puff. Σερβίρετε με ένα παγωμένο ρόφημα. Μη διστάσετε να το συνοδέψετε με μαρμελάδα και άλλα καρυκεύματα με τα οποία τρώτε συνήθως ντόνατς.