Ένα μαγειρικό ταξίδι στην Σαουδική Αραβία έχουμε για εσάς σήμερα!
Το Al Kabsa ή αλλιώς Khabsa είναι ένα παραδοσιακό πιάτο με ρύζι, το εθνικό φαγητό της Σαουδικής Αραβίας. Το πιάτο αυτό είναι επίσης γνωστό ως makbūs/machbūs. Αυτή η συνταγή γίνεται με κοτόπουλο αλλά μπορεί να γίνει και με άλλα κρέατα όπως το αρνί. Συνήθως τρώγεται κοινόχρηστη μεγάλη πιατέλα με το δεξί χέρι.
Υλικα που θα χρειαστείτε:
1/4 φλιτζανιού βούτυρο
1 κοτόπουλο κομμένο σε 8 κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/4 φλιτζανιού πελτέ ντομάτας
1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες (ή φρέσκες)
1κουταλια πελτέ ντομάτας
3 καρότα τριμμένα2 ολόκληρα γαρίφαλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος κόλιανδρος
αλάτι & μαύρο πιπέρι για γεύση
4 κούπες ζεστό νερό
1 κύβο ζωμό κοτόπουλου
2 1/4 κούπες ρύζι μπασμάτι (δεν το ξεπλένετε ούτε μουλιάζετε)
1/4 φλιτζανιού σταφίδες
1/4 φλιτζανιού αμύγδαλα ψιλοκομμένα καβουρδισμένα
•Μίγμα μπαχαρικών Kabsa
1/2 κουταλάκι του γλυκού σαφράν
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο πράσινο κάρδαμο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μπαχάρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένα αποξηραμένα λάιμ
Οδηγίες
Λιώστε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή ολλανδικό φούρνο. Προσθέστε κομμάτια κοτόπουλου, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να ροδίσει το κοτόπουλο. Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και έπειτα τις ψιλοκομμένες ντομάτες και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά. Προσθέστε καρότα, γαρύφαλλο, όλα τα μπαχαρικά συμπεριλαμβανομένου του μείγματος μπαχαρικών kabsa & αλατοπίπερο. Μαγειρέψτε για μερικά λεπτά. Προσθέστε το νερό και τον κύβο ζωμού κοτόπουλου. Αφήστε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και καλύψτε. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Προσθέστε ρύζι στην κατσαρόλα και ανακατέψτε προσεκτικά. Ξανακαλύψτε και σιγοβράστε για 35 – 40 λεπτά – προσθέτοντας τις σταφίδες για τα τελευταία 10 λεπτά – μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Τοποθετήστε το ρύζι σε ένα μεγάλο πιάτο σερβιρίσματος, με το κοτόπουλο και γαρνίροντας με αμύγδαλα. Σερβίρετε με μια καυτερή σάλτσα που ονομάζεται «Shattah».
Στο κατάστημα μας θα βρείτε όλα τα υλικά και μπαχαρικά που χρειάζονται για το Al Kabsa.