Το jollof rice είναι ένα πιάτο από τη Δυτική Αφρική.
Το πιάτο είναι συνήθως φτιαγμένο με ρύζι, ντομάτα, κρεμμύδια, μπαχαρικά, λαχανικά και κρέας σε ένα μόνο δοχείο, αν και τα συστατικά και οι μέθοδοι παρασκευής του ποικίλλουν σε διαφορετικές περιοχές. Εμείς επιλέξαμε μια νιγηριανή συνταγή σήμερα για το jollof!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
•1/3 φλιτζανιού λάδι (φυτικό/καρύδα)
•6 μεσαίου μεγέθους φρέσκα ντοματίνια, ψιλοκομμένα ή μια κονσέρβα ψιλοκομμένα τοματίνια 400 γραμμαρίων
•4-5 φρέσκες, κόκκινες πιπεριές poblano (ή 4 μεγάλες κόκκινες πιπεριές)
•3 μεσαίου μεγέθους κόκκινα κρεμμύδια (1 σε λεπτές φέτες, 2 χοντροκομμένα), χωρισμένα
•1 καυτερή πιπεριά για γεύση
•3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
•2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη κάρυ
•1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
•2 αποξηραμένα φύλλα δάφνης
•5 έως 6 φλιτζάνια ζωμό (λαχανικά, κοτόπουλο ή μοσχάρι) ή νερό και 3 κυβους maggi
•2 κουταλάκια του γλυκού ανάλατο βούτυρο (προαιρετικό)
•4 κούπες άψητο ρύζι με μακρόκοκκο ή χρυσαφένιο sella basmati, ξεπλυμένο
•Αλάτι, για γεύση•Μαύρο και άσπρο πιπέρι, για γεύση
•λιγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Έξτρα: κρεμμύδια σε φέτες
Εκτέλεση:
Ντομάτες σε ένα μπλέντερ, ανακατέψτε τις ντομάτες, τις κόκκινες πιπεριές, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με 2 φλιτζάνια ζωμό, ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν, περίπου ένα ή δύο λεπτά. Αδειάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα/τηγάνι και αφήνετε να πάρει βράση, χαμηλώνετε και αφήνετε να σιγοβράσει σκεπασμένο για 10 – 12 λεπτά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια σε φέτες. Αλατοπιπερώνουμε, τηγανίζουμε για 2 με 3 λεπτά, μετά προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, τη σκόνη κάρυ και το ξερό θυμάρι και μια πρέζα μαύρο πιπέρι για 3 – 4 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας – ανακατεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Προσθέστε το μείγμα που φτιάξατε αρχικά, ανακατέψτε και βάλτε το σε μέτρια φωτιά για 10 έως 12 λεπτά μέχρι να μειωθεί στο μισό, με το καπάκι ανοιχτό. Προσθέστε 4 φλιτζάνια ζωμό στη μαγειρεμένη σάλτσα και αφήστε τη να βράσει για 1 – 2 λεπτά. Προσθέστε το ξεπλυμένο ρύζι και το βούτυρο, ανακατέψτε, καλύψτε με ένα διπλό κομμάτι αλουμινόχαρτο/ψησίματος ή λαδόκολλα και βάλτε ένα καπάκι στο τηγάνι – αυτό θα κλείσει στον ατμό και θα κλειδώσει η γεύση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Ανακατέψτε το ρύζι – δοκιμάστε. Αν θέλετε, προσθέστε τα κρεμμύδια σε φέτες, τις φρέσκες ντομάτες και το 2ο κουταλάκι του γλυκού βούτυρο και ανακατέψτε. Για να φτιάξετε το Jollof Rice, θα χρειαστείτε ένα ακόμη βήμα. Μόλις ψηθεί το ρύζι, δυναμώνουμε τη φωτιά με το καπάκι και αφήνουμε να «κάψει» για 3 με 5 λεπτά. Θα ακούσετε το ρύζι να τρίζει και να χτυπάει και θα μυρίζει φρυγανισμένο. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε με το καπάκι να «ξεκουραστεί» μέχρι να σερβίρουμε. Όσο περισσότερο μένει το καπάκι, τόσο πιο καπνιστό. Μπορείτε να συνοδεύσετε το πιάτο σας με κοτόπουλο/κομματάκια μοσχάρι και με τηγανιτές μπανάνες plantain! Στο κατάστημά μας θα βρείτε εξαιρετικής ποιότητας ρύζι μπασμάτι /sella σε μοναδικές τιμές, όπως και όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε για το jollof rice.( Κυρία Κατερίνα, κρατήσαμε την υπόσχεση μας και αυτή είναι η συνταγή που μας ζητήσατε για το πιάτο που είχατε δοκιμάσει κάποτε)