Feijoada (Βραζιλιάνικο Στιφάδο με Μαύρα Φασόλια)

Το Feijoada είναι στιφάδο από φασόλια με μοσχάρι και χοιρινό. Το όνομα feijoada προέρχεται από το feijão, «φασόλι» στα πορτογαλικά. Παρασκευάζεται ευρέως στον πορτογαλόφωνο κόσμο, με μικρές παραλλαγές. Τα βασικά συστατικά της feijoada είναι τα μαυρα φασόλια και το φρέσκο ​​χοιρινό ή βόειο κρέας

Συστατικά:
1 κιλό ξερά μαύρα φασόλια
3 κουταλιές της σούπας μαγειρικό λάδι
1 κιλό χοιρινή σπάλα κομμένη σε κύβους
2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 λουκάνικα της προτίμησης σας σε λεπτές φετες
1/2 κιλό καπνιστό λουκάνικο , όπως linguica ή kielbasa, σε φέτες
1/2 κιλό μπέικον σε φέτες , κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 καπνιστό ζαμπόν
4 φύλλα δάφνης
Νερό
3 κύβοι maggi ή κύβοι ζωμού βοείου κρέατος
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
Αλάτι
Καυτερή σάλτσα , ανάλογα με την προτίμηση σας
Πορτοκάλι, πλυμένο και κομμένο σε φέτες
Μπανάνες plantain σε φέτες
Ρύζι

Μουλιάζουμε τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ με νερό όλη τη νύχτα.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζουμε τη χοιρινή σπάλα μέχρι να ροδίσει από κάθε πλευρά. Αφαιρούμε το χοιρινό και το αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο σκεύος, προσθέστε το μπέικον και μαγειρέψτε μέχρι να γίνει ελαφρώς τραγανό (για την καλύτερη γεύση αφήστε το λαδόκολλα μετά). Προσθέστε τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για άλλο ένα λεπτό. Προσθέστε τα λουκάνικα και μαγειρέψτε μέχρι να μην είναι πλέον ροζ.
Επιστρέψτε το χοιρινό ψητό στην κατσαρόλα μαζί με το καπνιστό ζαμπόν. Στραγγίζουμε, ξεπλένουμε και προσθέτουμε τα μαύρα φασόλια στην κατσαρόλα. Προσθέστε τα φύλλα δάφνης, το μαύρο πιπέρι και τους κύβους του βοείου κρέατος. Καλύψτε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με νερό μέχρι να σκεπαστεί ελάχιστα το κρέας (περίπου 2 λίτρα). Αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 2 ώρες, φροντίζοντας τα φασόλια να είναι μαλακά. Περίπου 1 1/2 ώρα στο χρόνο μαγειρέματος, εάν χρησιμοποιείτε ολόκληρο ψητό χοιρινό, αφαιρέστε το και είτε το ψιλοκόψτε είτε το κόψτε σε κομμάτια και επιστρέψτε στην κατσαρόλα. Κάντε το ίδιο με το κρέας στο καπνιστό ζαμπόν.
Εάν η feijoada είναι πολύ ρευστή, ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 20 λεπτά περίπου για να εξατμιστεί μέρος του υγρού. Προσθέστε περισσότερο αλάτι για γεύση όσο χρειάζεται. Προσθέστε λίγη καυτερή σάλτσα ανάλογα με τη θερμότητα που προτιμάτε. Πετάξτε τα φύλλα δάφνης.
Σερβίρουμε με ρύζι, φρέσκες φέτες πορτοκαλιού και τηγανιτές μπανάνες plantain
??Το χοιρινό κρέας/λουκάνικο μπορεί να αντικατασταθεί με βόειο και το μπέικον/καπνιστό ζαμπόν με μπέικον γαλοπούλας/καπνιστό κοτόπουλο.
??Η vegan εκδοχή του πιάτου μπορεί να γίνει χωρίς καθόλου κρέας!

Κατηγορίες
Τελευταία νέα
Γκάλερι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *