Γαστρονομικές παραδόσεις της Δυτικής Αφρικής

Η κουζίνα της Δυτικής Αφρικής περιλαμβάνει μια ποικιλία φαγητών που κατανέμονται μεταξύ των 16 χωρών της. Στην Δυτική Αφρική, πολλές οικογένειες μεγαλώνουν και καλλιεργούν τις δικές τους τροφές ενώ μέσα στην καθεμία υπάρχει καταμερισμός της εργασίας. Τα γηγενή τρόφιμα αποτελούνται από πολλά είδη φυτών και τα ζώα, είναι σημαντικά για εκείνους των οποίων ο τρόπος ζωής εξαρτάται από τη γεωργία και το κυνήγι.

Η ιστορία της Δυτικής Αφρικής παίζει μεγάλο ρόλο στην κουζίνα και τις συνταγές τους, καθώς οι αλληλεπιδράσεις με διαφορετικούς πολιτισμούς (ιδιαίτερα τον αραβικό κόσμο και αργότερα τους Ευρωπαίους) κατά τη διάρκεια των αιώνων έχουν εισαγάγει πολλά συστατικά που έγιναν βασικά συστατικά των διαφόρων εθνικών κουζινών σήμερα.

Ένα τυπικό γεύμα της Δυτικής Αφρικής παρασκευάζεται με αμυλούχα είδη και μπορεί να περιέχει κρέας, ψάρι καθώς και διάφορα μπαχαρικά και βότανα. Σε όλη την περιοχή καταναλώνεται μεγάλη ποικιλία από βασικά είδη, όπως fufu, banku, kenkey (καταγωγή από την Γκάνα), foutou, κουσκούς, tô και garri, τα οποία σερβίρονται μαζί με σούπες και μαγειρευτά. Το Fufu παρασκευάζεται συχνά από αμυλούχα ριζώδη λαχανικά όπως γιάμ, κοκογιάμ ή μανιόκα, αλλά και από σπόρους δημητριακών όπως το κεχρί, το σόργο ή τα plantains. Τα πιάτα με ρύζι τρώγονται επίσης ευρέως στην περιοχή, ειδικά στο ξηρό Σαχέλ στην ενδοχώρα. Παραδείγματα αυτών περιλαμβάνουν το benachin από την Γκάμπια και το ρύζι Jollof, ένα πιάτο με ρύζι της Πανδυτικής Αφρικής παρόμοιο με το αραβικό kabsah.

Οι μαγειρικές τεχνικές της Δυτικής Αφρικής αλλάζουν. Στο παρελθόν οι Δυτικοαφρικανοί έτρωγαν πολύ λιγότερο κρέας και χρησιμοποιούσαν εγχώρια έλαια (φοινικέλαιο στην ακτή και βούτυρο καριτέ στις περιοχές της Σαχελίας). Τα φύλλα μπαομπάμπ και πολλά τοπικά χόρτα ήταν καθημερινά βασικά προϊόντα κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του χρόνου. Σήμερα η διατροφή είναι πολύ πιο βαριά με κρέατα, αλάτι και λίπη. Πολλά πιάτα συνδυάζουν ψάρι και κρέας, συμπεριλαμβανομένων των αποξηραμένων ψαριών και των ψαριών που έχουν υποστεί ζύμωση. Τα παναρισμένα ψάρια και αποξηραμένα τηγανίζονται συχνά σε λάδι και μερικές φορές μαγειρεύονται σε σάλτσα φτιαγμένη με καυτερές πιπεριές, κρεμμύδια, ντομάτες και διάφορα μπαχαρικά (όπως η σούμπαλα) και νερό για να παρασκευαστεί ένα στιφάδο με έντονη γεύση.

Η τοπική κουζίνα και οι συνταγές της Δυτικής Αφρικής συνεχίζουν να παραμένουν βαθιά εδραιωμένες στα τοπικά ήθη και έθιμα, με συστατικά όπως ρύζι, fonio, κεχρί, σόργο, φιστίκια Bambara και αραχίδες Hausa, μαυρομάτικα μπιζέλια, καστανά φασόλια και λαχανικά ρίζας όπως γιαμ, κοκογιάμ, γλυκοπατάτες και μανιόκα. Οι τεχνικές μαγειρέματος περιλαμβάνουν το ψήσιμο, το βράσιμο, το τηγάνισμα, την πολτοποίηση και το μαρινάρισμα. Παρασκευάζεται επίσης μια σειρά από γλυκά και αλμυρά εδέσματα.

Σε ορισμένες περιοχές προτιμάται το βοδινό και το πρόβειο κρέας ενώ το κατσικίσιο κρέας είναι το κυρίαρχο κόκκινο κρέας. Suya, ένα δημοφιλές ψητό πικάντικο κεμπάπ αρωματισμένο με φιστίκια και άλλα μπαχαρικά, πωλείται από πλανόδιους πωλητές ως σνακ ή βραδινό γεύμα και συνήθως παρασκευάζεται με βοδινό ή κοτόπουλο. Είναι σύνηθες να υπάρχει η υπεροχή των θαλασσινών και τα θαλασσινά, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μερικές φορές αναμιγνύονται επίσης με άλλα προϊόντα κρέατος. Προτιμώνται επίσης αυγά φραγκόκοτας, αυγά και κοτόπουλο.

Το φαγητό συνήθως βρίσκεται στην μέση ενώ οι επισκέπτες συγκεντρώνονται γύρω από αυτό και χρησιμοποιούν τα δάχτυλά τους για να φάνε. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *